Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ


Σήμερα θα ήθελα να γραψω για ένα θεμα που με απασχολεί άμεσα ως έφηβο. Ξέρω ότι κάποιοι θα διαφωνησουν αλλα αυτή είναι η αποψη μου.Όλο και περισσοτεροι νέοι εντάσσονται σήμερα στα φυτώρια των κομματικών παρατάξεων επειδή θέλουν να αποκτήσουν μια κομματική ταυτότητα.. όμως για μένα οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί. Οι νέοι συνήθως εντάσσονται σε αυτές τις οργανώσεις κυρίως για να αποκτήσουν μια κοινωνική ταυτότητα, να κάνουν νέες παρέες και τίποτα σε σχέση με την πολιτική. Ακόμα κάποιοι πολλές φορές είναι απολίτικα άτομα ..αυτά όσον αφορά την ένταξη των νέων σε αυτές τις οργανώσεις. Μέσα στις οργανώσεις υπάρχουν άλλες ,περίεργες καταστάσεις… στις κομματικές νεολαίες των δεξιών παρατάξεων υπάρχει μια γενική τάση προσηλυτισμού των νέων προς την βολική ζωή στηριγμένη στον εγωκεντρισμό και στον καταναλωτισμο. Το μεγαλο προβλημα δεν είναι αυτό γιατι έτσι και αλλιώς αυτές είναι οι κομματικές θέσεις των κομμάτων της δεξιας. Το πρόβλημα είναι ότι οι <<αρχηγοί>> πέφτουν σαν τα κοράκια στους νέους κυρίως φοιτητες τάζοντας τους εκδρομές στην Μύκονο, χορούς στα πιο trendy club και άλλες βαθιά πνευματικές δραστηριότητες… έτσι αυτά τα παιδιά που δεν έχουν καμία πολιτική παιδεία πέφτουν θύματα των επιτήδειων.. επίσης πρέπει να πω ότι σε αυτές τις νεολαιες καλλιεργούνται οι μελλοντικοί παράγοντες της χώρας, αυτοί που ρυθμίζουν τη πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, δεν είναι τυχαίο που ο νυν υπουργος παιδειας ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ .

Βέβαια στα φυτώρια των αριστερών κομμάτων (τα οποια υποστηρίζω και έχω τις ίδιες απόψεις με τα μέλη τους χωρίς όμως να είμαι ο ίδιος επειδή διαφωνώ με διάφορες καταστάσεις)τα πράγματα δεν είναι και πάρα πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι μπορεί να βλέπουμε τις αριστερες κομματικές νεολαίες ως συσπειρωμένες οργανώσεις που δρουν ομαδικά με στόχο το συλλογικό συμφέρον. ‘όμως τα π΄ραγματα είναι τελείως διαφορετικά… Όταν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος ενάντια στα συμφέροντα των <<μεγάλων>> εκτός από τα διαρκή προβλήματα όπως ακρίβεια και προβλήματα στην παιδεία, τότε τα μέλη τους σκέφτονται ατομικιστικά προσπαθώντας να βρουν τρόπους να κερδίσουν πόντους στον αγώνα για μια εξέχουσα θέση ή θέση δύναμης μέσα στην οργάνωση. Έτσι τα νεοσύστατα μέλη φέρονται σαν πιόνια δείχνοντας συνεχώς το πάθος τους για την οργάνωση με σκοπό να εντυπωσιάσουν τους <<αρχηγούς>> ώστε να κερδίσουν μια καλύτερη θέση. Όμως με αυτόν τον τρόπο αυτά τα παιδία χάνουν την αντικειμενικότητα τους και την κριτική τους σκέψη και δρούν ως τυφλά στρατιωτάκια..

Τέλος κατά την γνωμη μου το πρόβλημα με τις κομματικές νεολαίες είναι ότι δεν δρούν με στόχο το συλλογίκο συμφέρον και την ιδεολογία που εξυπηρετούν αλλά δρουν με σκοπό να εξελιχθόυν σε ρυθμιστές των καταστάσεων.. όμως πρέπει να ανφέρω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως ο κος Τσίπρας ο οποίος ήταν μέλος της ΚΝΕ και έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία του και όχι με διάφορα τεχνάσματα.. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής παιδείας των νέων και δεν γίνεται τίποτα για αυτό αφου σε αυτές τις περιπτώσεις μετράει ο αριθμός των μελών αυτών των οργανώσεων και όχι η πολιτική παιδεία των μελών τους..