Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΑΥΡΟ ΧΑΚΙ

Σημερα ηθελα να σας μιλησω για ένα θεμα που μολις σημερα συνειδητοποίησα ότι θα με απασχολησει αμεσα..Ειμαι σίγουρος ότι ελαχιστοι (ισως κανενας) θα συμφωνησουν με την αποψη μου,αλλα αυτή είναι η αποψη μου..Το εν λογω θεμα είναι η στρατιωτική θητεια..Μεχρι τωρα αυτό που ισχυει είναι η υποχρεωτικη στρατευση των ανδρων,για ετησια θητεια..Οσον αφορα τις ηλικιες οι νεοι μπορουν να στρατευονται από τα 18 ενώ μπορουν να παρουν αναβολη λογω σπουδων..
Μεχρι τωρα όλα καλα αλλα για να προχωρησουμε και λιγο στις λεπτομερειες.. Η κυβερνηση ειχε δεσμευτει για μειωση της θητειας σε 6 μηνες,αλλα όχι μονο δεν το εκανε αλλα πραννηγγειλε και αυξηση θητειας αλλα και υποχρεωτικη στρατευση στα 18..Η δικαιολογια για όλα αυτά??Οτι δεν υπαρχουν στρατιωτες για σκοπιες..Πως να υπαρχουν όταν 6000 στρατιωτες αποστελλονται σε ΝΑΤΟικες αποστολες και αλλοι 6000 σε στρατιωτικες κατασκηνωσεις για να υπηρετουν τους ανωτερους και τις οικογενειες τους..
Επισης λιγοι θα ξερουν ότι κάθε 15 μερες ενας στρατιωτης κανει αποπειρα αυτοκτονιας..και αλλα πολλα μεμονωμενα παραδειγματα που προκαλουν σοκ..Επισης είναι γνωστο ότι στα στρατοπεδα δν υπαρχει ποσιμο νερο,ζεστο νερο σε ντους και θερμανση και ότι είναι γεματα καρκινογονο αμιαντο…
Η κυβερνηση μιλαει και για ισοτητα στο στρατο..Φυσικα και υπαρχει,γι’αυτό και το Πενταγωνο είναι γεματο από βυσματζιδες,γι’αυτό τα παιδια των βουλευτων αλλα και καλλιτεχνες διατελουν εικονικη θητεια ή με ετησιες άδειες,γι’αυτό αλλωστε και το ρουφιανιλικι θεωρειται απαραιτητο εφοδιο..
Επιπλεον θεωρω απαραδεκτο να δαπανουνται τοσα χρηματα για την στρατιωτικη θητεια των νεων ενώ παραμελουνται η παιδεια ,η υγεια και αλλοι σημαντικοι τομεις..
Κι επειδη θα πουν :ενταξει όλα αυτά αλλα σε περιπτωση πολεμου τι θα γινει?? Συμφωνα με στοιχεια αν ο στρατος γινει μισθοφορικος οι ανθρωποι που θα ανταποκριθουν θα είναι αρκετοι σε περιπτωση αναγκης..Επισης άλλη μια λυση είναι να υπαρχουν προγραμματα στρατιωτικης εκπαιδευσης για νεους αλλα φυσικα να μην είναι εσωκλειστοι..
Ωραια αφου ππαρουσιασα και τα γεγονοτα,ας πω συνοπτικα και την αποψη μου.. Εγω προσωπικα πιστευω ότι ο στρατος είναι ακομα ένα φασιστικο οργανο του κρατους,το οποιο από τη μια πλευρα φανατιζει και γεμιζει με εθνικιστικες και φασιστικες νοοτροπιες τα << αδεια μυαλα >> και από την άλλη καταστρεφουν τις ζωες των << γεματων μυαλων >> διακοπτοντας την φυσιολογικη ροη της ζωη τους πανω στην πιο δημιουργικη τους φάση..Ειναι απραδεκτο ένας 20χρονος να ζει υπο φασιστικες συνθηκες,να ζει δηλαδη με περιορισμους:να βλεπει την κοπελα του μια φορα τον μηνα,τους φιλους του επισης,να μην εχει καθολου προσωπικη και κοινωνικη ζωη,να επικοινωνει σπανια με τον εξω κοσμο,να ξυπναει και να κοιμαται ορισμενες ωρες και να κανει αγγαρειες..Τι διαφορα εχει αυτό με την φυλακη??
Για να λεμε όμως και τα καλα του στρατου,είναι γεγονος ότι εχει αποτελεσει εμπνευση για να γραφτουν καποια καταπληκτικα τραγουδια, όπως : τα χακι ονειρα, το Διδυμότειχο μπλουζ,ο στρατιωτης,η υβρεοπομπη και πολλα αλλα…
Κλεινοντας ξερω ότι οι περισσοτεροι θα σκεφτειτε: ενταξει μωρε 16 χρονων είναι,θα παει στρατο και θα του περασει ο θυμος,θα αλλαξει αποψη.. Ότι θα παω στρατο το ξερω,αλλα αποψη δεν θα αλλαξω εκτος αν αλλαξουν τα δεδομενα…
Υ.Γ Δεν είναι τυχαιος ο συνδυασμος των δυο τραγουδιων στο video..
Υ.Γ 2 Ημουν κι εγω στη συναυλια του video ( o κουκλος μπροστα δεξια..χε χε )και ήταν πραγματικα τελεια..