Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

<<Οι ρομπεν των φτωχων>>


Τις τελευταιες δυο εβδομαδες βλεπουμε στην τηλεοραση ρεπορταζ σχετικα με 10-20 νεαρους (τους οποίους οι δημοσιογραφοι αποκαλουν χωρις λογο αναρχικούς) οι οποιοι μπαινουν στα super markets <<κλεβουν>> καποια αγαθα πρωτης αναγκης φωναζοντας συνθηματα κατα της ακριβειας και μετα τα μοιραζουν στους ηλικιωμενους στις λαικές.Η άποψη μου είναι οτι στο επιπεδο που βρισκεται αυτη η κατασταση ειναι υγιής γιατι δηλώνει ευθαιως οτι η κατασταση με την ακριβεια εχει φτασει στα ακρα και ειναι αληθεια οτι εχει κινητοποιησει την κοινη γνώμη,δηλαδη για μενα καλα κανουν τα παιδια...ΟΜΩΣ ειμαι 1000% σιγουρος και ελπιζω να μην επιβεβαιωθω ότι όπως πάντα αυτή η άκρως δημοκρατική κυβερνηση θα καταπνίξει αυτή την κινητοποιηση χωρίς καν να φανει...Πιο συγκεκριμενα με τη μέθοδο προβοκατσια θα κάνει αυτο φαινομενο να φανει ακραιο, υπερβολικο εως και εγκληματικο ωστε να προκαλεσει την αντιδραση της κοινης γνωμης,και να περασει και αυτό...

14 σχόλια:

Adamantia είπε...

Tετοιες εκδηλωσεις ειχαν γινει πολλες φορες στην Αργεντινη στην περιοδο της μεγαλης κρισης. Πιστευω οτι η λυση ειναι να παρει καποια σωστα μετρα η κυβερνηση οχι,οσο ρομαντικο και ναναι, να σηκωνουν σουπερ μαρκετ για να μοιραζουν τα τροφιμα νεα παιδια.

Anyparktos είπε...

fidika adamantia den einai afti i lisi sto provlima tis akrivias alla toulaxiston dimiourgeitai klima antidrasis kai isws tarakouni8oun oi armodioi kai kanoun kamia kinisi..an kai afto einai apolyta outopiko...

Myrto είπε...

Όντως ουτοπικό το να περιμένεις να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι συγκινημένοι από τέτοιες κινήσεις...που είναι λίγο ακραίες αλλά εκεί έχει οδηγήσει η ακρίβεια...στα άκρα! Αν κάνουν κάτι πάντως αυτό θα είναι να σταματήσουν τους νεαρούς και να φροντίσουν, αν πάει τόσο μπροστά το μυαλό τους, να τους εμποδίσουν από το να ξανακάνουν κάτι παρόμοιο...γιατί τέτοια ίσως ξαναγίνουν αν και εφόσον δεν έρθει μια λύση...πραγματική λύση...!

argy είπε...

Δε νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη.Τα 'πες όλα,με κάλυψες απόλυτα

Ανώνυμος είπε...

Αδερφια ειμαστε μαζι σας!!!!
Εγω παντως εδω και χρονια καθε φορα που παω σε μεγαλο σουπερ μαρκετ (καρφουρ κλπ), οσο κανω τα ψωνια μου, θα φαω μια δυο σοκολατες, θα πιω κανα χυμο και θα αφησω τα περιτυλιγματα με τροπο πισω απο τα πατατακια. Και πιστεψε με δεν νιωθω καθολου σαν να εχω διαπραξει κλοπη.
(το μυστικο ειναι να φερεσαι φυσικα)

Anyparktos είπε...

kai fysika den diaprateis klopi...alla to 8ema einai na vrethei lisi na stamatisi afti i katastasi me tin akrivia...

Unknown είπε...

An kai akraio pisteyw oti einai o monos tropos adimetwpishs ths akribeias.

Anyparktos είπε...

dystyxws mano den einai metro antimetwpisis giati opws s pa syntoma 8a katapngei...to zitima eina na ginei mia organwmeni kinitopoiisi...fisika kala kanoun ta paidia kai eimai apo edw ws apenanti mazi tous alla...

Unknown είπε...

Είπες πολύ σωστά Ανύπαρκτε ότι είναι ουτοπικό να ασχολη8εί η κυβέρνηση με το 8έμα,άρα τί μένει η λύση Ρομπέν των Δασων.

Unknown είπε...

Είπες πολύ σωστά Ανύπαρκτε ότι είναι ουτοπικό να ασχολη8εί η κυβέρνηση με το 8έμα,άρα τί μένει η λύση Ρομπέν των Δασων.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως την προβοκάτσια η κυβέρνηση την έχει στο τσεπάκι...

Unknown είπε...

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΡΦΗ "ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ" ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ "ΡΟΜΠΕΝ" ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ.

moyratos είπε...

Δεν συμφωνώ μόνο για λόγους ηθικής. Αλλά θα μου πεις από το να σου τα αρπάζουν οι μεγάλοι πειράζει να τα δωρίζουν ως σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών? Όχι βέβαια. Μακάρι να μπορούσα κια εγώ να το κάνω, αλλά δεν μπορώ!!!

@Ασημώνη, εσύ άφηνες τα περιτυλίγματα στα ράφια ε? Και τα έβρισκα εγώ και κοιτούσα αριστερά και δεξιά μήπως με είδε κανένας φύλακας και μου την πει!!!!

χαχαχααχ
χα
αχαχ
χαα
χαχ

Magos Gsisspor είπε...

Οι "απαλλοτριώσεις" έτυχαν και αποδοχής από τους περαστικούς, γι αυτό και δεν έγιναν και συλλήψεις, αφού ο κόσμος τους χειροκροτούσε και γιουχάιζε τους αστυνομικούς που εμφανίστηκαν. Χαρακτηριστικό της εντύπωσης που επικράτησε σχετικά είναι ότι κανένα κανάλι δεν παρουσίασε το θέμα ως καταγγελία ή παραβατική πράξη. Σχεδόν ντράπηκαν να αναφέρουν τη λέξη "κλοπή" και επέμειναν στον όρο "απαλλοτρίωση" αφουγκραζόμενοι πιθανώς την κοινή γνώμη, που απογοητευμένη από την απάθεια των πολιτικών και την αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά, είδε στις πράξεις αυτές μια ελπίδα. Όχι ανατροπής και χάους, αλλά άσκησης πίεσης με τον πιο ανώδυνο για τον καθένα μας τρόπο.

Ανώδυνο, γιατί όλοι εμείς, αγαπητοί συνομιλητές, καθόμαστε σε μια καρέκλα και προβληματιζόμαστε για την εφαρμογή βίας ή μη βίας κι αν είμαστε θιασώτες τέτοιων πράξεων, και όλοι συντάσσονται με μία ή άλλη άποψη, ενώ στην πραγματικότητα ούτε μια βδομάδα εμπάργκο στο γάλα δε μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι θεατές.

Το θέμα δεν είναι αν θα διασαλευτεί η ηρεμία του μικροκόσμου που ζούμε από τέτοιες ενέργειες, μακάρι να μπορούσε να μετακινηθεί έτσι εύκολα από το βόλεμά του ο καθένας απλά με μια απαλλοτρίωση, αλλά μία εναλλακτική αντίδραση στην ακρίβεια, όπως έχει προέλθει από την Ευρώπη και έφτασε σιγά σιγά κι εδώ.

Ασφαλώς η βία δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ούτε όμως πρέπει, από την άλλη, να έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες η κοινωνική αναλγησία, η πολιτική των διακρίσεων και η μη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων στην αγορά. Αυτά είναι πιο επικίνδυνα από τις πράξεις «απαλλοτρίωσης» που πολλούς τρομάζουν. Μπορούν μάλιστα να οδηγήσουν σε πραγματικές πράξεις βίας υπό το μανδύα της δημοκρατίας, κάτι που φυσικά απεύχομαι.